overduurzametonijn.org
Leer meer over duurzame tonijn en de inspanningen die toonaangevende bedrijven doen om deze belangrijkste voedselbron te beschermen, inclusief het bedrijf dat het tonijnproduct produceert dat u onlangs hebt gekocht.
In 2022 werd wereldwijd meer dan 5.2 miljoen ton tonijn gevangen: 57% was gestreepte tonijn, gevolgd door geelvintonijn (30%), grootoog-tonijn (7%) en witte tonijn (5%). Blauwvintonijn nam 1% van de wereldwijde vangst voor zijn rekening.
86% van de tonijnvangst ter wereld komt uit bestanden met een ‘gezond niveau van overvloed’. Toch moet alle tonijn tegen overbevissing worden beschermd. Ga naar onze site om de status van alle tonijnbestanden te bekijken.
Tonijnbeheer
Er zijn 23 commercieel geviste tonijnbestanden bestaande uit gestreepte tonijn, geelvintonijn, grootoog-tonijn, witte tonijn en blauwvintonijn. Deze kaart geeft aan hoeveel tonijn in elke oceaanregio wordt gevist. Hoe groter de cirkel, des te groter de vangst.
de Stille Oceaan Atlantische Oceaan Indische Oceaan Zuidelijk halfrond Westelijk deel van de Stille Oceaan
De regeringen van de vislanden beheren gezamenlijk alle tonijnbestanden. Leer meer over deze regionale visserijorganisaties of ‘RFMO’s’.
Vismethoden
Wat betreft de manier waarop vaartuigen vissen, wordt 66% van de tonijnvangst gedaan door ringzegenvaartuigen (netten), 9% door beugvisserijvaartuigen en 7% door hengelvaartuigen. De rest komt van minder gebruikelijk vistuig. Alle vismethoden kunnen echter tot bijvangst leiden en we hebben ze allemaal beoordeeld op hun impact op het milieu. ISSF werkt samen met wetenschappers en visserijdeskundigen aan projecten die deze uitdagingen aanpakken.
Ringzevenvisserij zonder FAD
Ringzevenvisserij met FAD
Beuglijnvisserij
Hengelvisserij
Verbetering van praktijken
Geen enkele maatregel alleen zal leiden tot een duurzame tonijnvisserij. In plaats daarvan zijn gecoördineerde inspanningen in de loop der tijd nodig in alle oceanen waar naar tonijn wordt gevist.
Vele bedrijven in de tonijnindustrie streven naar samenwerking met ISSF om continu verbeteringen door te voeren. Wij hebben ook een reeks praktijken of ‘milieubeschermingsmaatregelen‘ vastgesteld die door alle naar tonijn vissende schepen zouden moeten implementeren.
U kunt de beste praktijken van toonaangevende tonijnvisschepen nu volgen, in ons Proactief schepenregister.
Toezegging van de industrie
ISSF verwacht van de tonijnsector dat zij hun toezegging wat betreft duurzaam vissen en verantwoord gebruik van zeevis aantonen en versterken. Van beperking van de bijvangst tot producttraceerbaarheid heeft elk bedrijf dat lid is van ISSF toegezegd om te voldoen aan de milieubeschermingsmaatregelen van ISSF en andere beloften gericht op positieve verandering — en om dat een transparante manier te doen met behulp van externe controles.
En tonijnschepen die gebruik maken van alle vismethoden kunnen zich inschrijven in ons ProActive Register (PVR), een online database, en worden gecontroleerd op naleving van specifieke ISSF-duurzaamheidsmaatregelen.
ISSF-milieubeschermingsmaatregelen
Sinds 2009 heeft ISSF milieubeschermingsmaatregelen genomen voor de bevordering en versnelde implementatie van beste praktijken voor verwerkers, handelaren, marketeers en anderen in de zeevisserij — en om de gezondheid van tonijnvisserij op lange termijn te verbeteren.
Elk bedrijf dat lid is van ISSF verplicht zich tot naleving van alle ISSF milieubeschermingsmaatregelen — gericht op diverse aspecten van vaartuigtransacties tot productetikettering — en tot een onafhankelijke controle van de transparantie van de bedrijfsvoering en naleving.
De International Seafood Sustainability Foundation (ISSF) – een mondiale coalitie van visbedrijven, visserijdeskundigen, wetenschappelijke en milieuorganisaties en de scheepsgemeenschap – promoot op wetenschap gebaseerde initiatieven voor het behoud van tonijn op de lange termijn, het beheer van FAD, het beperken van de bijvangst en de gezondheid van het mariene ecosysteem, capaciteitsbeheer en preventie van illegale visserij. Het uiteindelijke doel van ISSF is om de mondiale tonijnvisserij te helpen voldoen aan de duurzaamheidscriteria en deze te behouden om de certificeringsnorm van de Marine Stewardship Council te behalen.